MAGAZÍN / Gastronomie

Popis: Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
24.12.2017

Vánoce v Evropě: Ryba, krocan i kachna

ČR

Štědrovečerní večeře je jedním ze symbolů vánočních svátků. Na české štědrovečerní tabuli by podle tradice neměla chybět jako postní jídlo ryba a podobně je tomu také v ostatních zemích střední Evropy.

V Británii a také některých jihoevropských zemích se na Štědrý večer podává krocan, husa nebo kachna. Masité pokrmy dominují štědrovečerní večeři ve většině evropských zemí.

Český štědrovečerní jídelníček se tradičně sestává z rybí polévky, smaženého kapra a bramborového salátu. Původně se ale na Štědrý večer podávalo devět chodů, mezi nimiž nechyběly oplatky s medem, černý kuba, knedlíky se švestkovou omáčkou, jablečný závin nebo muzika, pokrm, který se připravuje ze sušených švestek, perníku, hrušek, rozinek, perníku, ořechů a jablek.

Rybí maso nalezneme na štědrovečerní tabuli také v sousedních zemích. Na Slovensku je to podobně jako v Česku kapr. Tradičním jídlem je ale kapustnica, polévka uvařená z láku ze zelí s houbami a uzenou klobásou, která se v různých regionech Slovenska vaří trochu odlišně. Existují například varianty se smetanou nebo sušenými švestkami.

Pokrm ze sladkovodní ryby je jedním z chodů také v německém Bavorsku a Bádensku-Württembersku, kde se kapr upravuje na několik způsobů. Oblíbeným německým vánočním jídlem je konšelská masová mísa, na níž jsou plátky vepřové pečeně, uzeného masa, pečené husy nebo kachny. Na severu Německa jsou velmi oblíbené klobásy.

Také Rakušané si pochutnávají na sladkovodní rybě, podobně jako u nás se ale podává také drůbež a chybět by neměla ani vánočka.

V Polsku se podává dvanáct chodů, stejně jako je měsíců v roce. Začíná se borščem z červené řepy nebo zelňačkou, pokračuje se pokrmy z ryb, například kaprem v černé máčce, a chybět nemohou ani pirožky plněné houbami a zelím.

Hlavním chodem se dnes stává krocan, který je tradičním pokrmem ve Velké Británii. Na rozdíl od Poláků, kteří stejně jako my podávají slavnostní večeři 24. prosince, se britské rodiny nad nadívaným krocanem sejdou až 25. prosince.

Britské vánoce jsou pak pověstné tradičním pudinkem, který se připravuje několik týdnů předem a zahrnuje ingredience, jako je hovězí lůj, cukr, švestky nebo švestková povidla, oříšky, strouhanka, citróny a vejce. Před podáváním se polévá brandy a zapaluje.

Francouzské štědrovečerní menu je velmi bohaté. Předkrmem bývají husí játra, žabí stehýnka nebo bílé klobásy. Mezi hlavními chody najdeme nejčastěji pečenou krůtu s ořechy nebo husu plněnou jedlými kaštany. K oblíbeným štědrovečerním pochoutkám patří také ústřice, šneci, kaviár, sýrová mísa a samozřejmě sladkosti. Servíruje se Kristův chléb ozdobený cukrovou pěnou tak, aby se podobal malému Ježíškovi, a také čokoládový dezert bûche de Noel plněný kaštanovým krémem, pomazaný a ozdobený marcipánem.

Na jídelníčku jižních zemí Evropy najdeme nejen ryby, ale také krocana, jehněčí nebo kozí maso. Italové si pochutnávají na pečeném jehněti, krocanovi nebo úhoři a jako moučník se jí italská obdoba české vánočky panettone, která obsahuje rozinky, mandle a kandované ovoce. Krocana nebo úhoře považují za sváteční pokrm Portugalci. "Ti si na Štědrý den rádi pochutnají také na vařené chobotnici," uvedl Jiří Poláček z portálu o vaření TradičníRecepty.cz.

Španělé dávají přednost především skopovému masu. Řecká vánoční hostina patří k těm nejbohatším v roce. Jedí se ryby, pečené sele nebo jehně na roštu. Pečená ryba je hlavním chodem také v sousední Makedonii.

Rybu najdeme na jídelníčku také v severských zemích. V Dánsku je to pepřená treska a ředkvičkou, mezi hlavní chody patří ale také husa, kachna nebo vepřová pečeně s červeným zelím. Podává se pivní a pšeničný chléb a jako dezert rýžový nákyp se zapečenou mandlí. Kdo ji najde, ten dostane od Ježíška speciální dárek Julemand. Ve Švédsku se ryba podává jako předkrm, kterým je vařená sušená treska v bílé omáčce, hlavním chodem jsou vařené fazole se slaninou zapečené v cibuli. Ryba podávaná s žitným chlebem a bramborami nechybí ve svátečním menu ve Finsku, Norové ale upřednostňují pečené kuře nebo vepřové maso.

Autor / zdroj: -red-

Doporučujeme

CÍTÍTE POTŘEBU AKTUALIZOVAT VAŠI PROFESNÍ DRÁHU?

Zamýšlíte se nad svým pracovním potenciálem v současném zaměstnání? Máte pocit profesní stagnace? Zvažujete jiné příležitosti? Chcete změnit pracovní stereotypy? Máte nové motivy pro váš profesní rozvoj? V naší poradně najdete prostor pro rekapitulaci, náhled na vaši situaci a návrhy možností. Kontakt: simona.dvorakova@argodt.cz, tel: 607945199

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Pražskou divočinu oživí šestý ročník festivalu Landscape

Výtvarná díla, instalace a intervence do veřejného prostoru českých i zahraničních architektů a umělců přináší do Prahy od 21. června šestý ročník fes

Post

Olympijský běh 2018 startuje v Kinského zahradě

Start a cíl tradičního Olympijského běhu 2018 je ve středu 20. června 2018 v 18 hodin před Národopisným muzeem „Musaion“, Kinského zahrada 98, Praha 5

Post

Lidé “zažili Mexiko“ na Andělu

Na jeden den se pěší zóna Anděl proměnila v Mexiko. Street foodový festival “Zažij Mexiko” si ve středu 13. června 2018 lidé užili i za deštivého poča

PARTNEŘI

Maminčino koření www.beautyexpo.cz www.argodt.cz www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz

REKLAMA